tiistai 8. tammikuuta 2013

Olla onnellinen versio 22

Voisin kirjoittaa 10000sanaa nykyisen parisuhteen yhteensopivuusongelmista mutta se ei johda mihinkään, lupauksia ja keskusteluja mutta taas kuukauden päästä huomataan että mihinkä se koira karvoistaan pääsee. Kivaa voi olla, ja on ja hyvinkin mukavaa mutta kun arki loman jälkeen koittaa niin taas särähtää yhteen kun toinen on vaativa ja toinen välinpitämätön (hyvä tuuri ettei kumpikaan voi olla ns keskivertoa vaan pitää olla juuri ne vastakohdat).

Jokatapauksessa en nyt juorukelloile siitä vaan kerron siitä kuinka mielenkiintoista minulla oli aasiassa.
Olen kuitenkin jonkin verran elämässä matkustanut ja nähnyt muutakin kuin peräkylän pitäjää mutta kulttuurishokki oli silti melkoinen ja en oikein vieläkään ole saanut järjesteltyä sitä päähäni millaisia ajatuksia ja tunteita se herätti niin monessa mielessä.

Ai ihastuiko Oliver ilmastoon, pah, olin kuolla siihen kuumuuteen vaikka auringosta, rannoista  ja helteestä pidänkin.
Ai mitäkö sitten, no siis en tiedä. Niin eri maailma vaan niin kaikkineen että vaikea kuvailla. Olin kerrankin kaukana kotoa myös henkisesti. Siinä missä varsinkin euroopan kaupungeissa yksinkin matkustaessa on kuitenkin aina tavallaan niin omalla mukavuusvyöhykkeellään vaikka löytäisi itsensä mistä keskellä yötä (on koettu) niin tuolla oli, ei nyt turvaton olo mutta vain hyvin voimakkaasti kaukana kotoa.

Ehti miettiä paljon, ja erityisesti nähdä niin paljon iloisia ihmisiä (toki myös paljon täysin vastakohtaa).

Ehti miettiä paljon mitä omalta elämältään haluaa ja yllätys yllätys tuli entistä selvemmäksi se mitä ei halua.

Ehti pitää huisin hauskaa ja kokea siitä elämänsä krapulaa (ei, en hölmöillyt siinä mielessä ainakaan niin pahasti kuin arvoisa lukija nyt ajattelee)

Ehti nähdä sellaista välinpitämättömyyttä ja kurjutta jota ei toivoisi olevan olemassa.

Ehti tutustua alustavasti paikallisiin ihmisiin mutta vain alustavasti koska kun ei jaa samaa kulttuuria niin tutustuminen jää silloin helposti hyvin pintapuoliseksi.

Menisinkö uudestaan, vaikka huomenna, Muuttaisinko asumaan, en muutamaa kuukautta pidemmäksi koska se välinpitämättömyys ja siitä johtuvat asiat häiritsisivät minua liikaa tarjoamatta mitään yhtä voimakasta asiaa vastapainoksi.

En tiedä, oli vain jotenkin hyvin avartava kokemus johtuen ihan siitäkin että matkustin yksin ja tuli vietettyä aikaa suurkaupungissa turistialueiden ulkopuolella. Siitä huolimatta ensi kerralla menisin ehkä mielummin jonkun kanssa.

Johtopäätös lienee että elämä on kyllä aivan liian lyhyt ja valmiiksi ohjelmoitu.

Samaan johtopäätökseen tulin jälleen alkusyksystä kun yksi kaverini kuoli suhteellisen yllättäen ja aivan liian nuorena, elämä ei vain reilusti odota ja palkitse vaan jokainen päivä jonka tuhlaan kuunnellessani pomoni vittuilua tai murjotan keskenäni voi olla se minkä olisin voinut käyttää ollakseni onnellinen ja tehdäkseni asioita joista pidän.

Nyt kun joku vielä kertoisi seuraavat käytännön askeleet noin niinkuin realistisesti, varsinkin ihmiselle joka ei ole kovin hyvä suurissa muutoksissa ja sentähden jahkaa epätyydyttävissä tilanteissa jääräpäänä aivan liian kauan.

Illan kappaleena Chicanen - Come back, Oliver pitää ja suosittelee jumputusfiilistelyyn.

5 kommenttia:

 1. :):):)

  Kiitos Oliver, olen kaivannut näitä sinun mielenkiintoisia pähkäilyjä elämästä yleensä ottaen. Tämän lukeminen jollain kierolla tavalla piristi mieltäni, vaikka tapahtumat olivat surullisia. Mutta ehkä juuri siksi. Kun on itse joutunut käymään saman tyyppisiä fiiliksiä paljon läpi, tulee jotenkin lohdullinen olo edes siitä, että joku muu jossain päin maailmaa on kokenut jotain samankaltaista joskus.

  Matkailu avartaa todellakin. Ystävien ja läheisten poismenot avaavat usein silmät tehokkaasti myös. (Tai ainakin olisi toivottavaa, että niin kävisi). Vaikka kyllähän sitä voi aina pakottaa pitämään itsensä ne laput silmilläkin, jos vain haluaa itseään riittävästi huijata. On minulla kokemusta siitäkin.

  Sanoin tuolla yhdessä toisessa blogissa kommenttiosiossa juuri, että muutokset on vaikeita. Vaikka ne olisi muutoksia hyväänkin.

  Itse heivasin puolitoista vuotta sitten työpaikan, jossa olin koko ajan onneton. Hyppäsin tyhjän päälle, kun jossain vaiheessa kamelin selkä katkesi loppujen lopuksi ihan mitättömästä asiasta. Se oli yksi elämäni parhaista päätöksistä. Okei, olisin voinut tehdä sen hieman harkitummin, rauhallisemmin, tyylikkäämmin ja vähän enemmän selustaa turvaten, mutta lopulta vain yksi päivä totesin, että tässä on paperit, se on moro.

  Joten en nyt välttämättä suosittele ihan tyhjän päälle hyppäämään varsinkaan tässä ekonomisessa ilmastossa, mutta sen olen jo elämästä oppinut, että työasioille on useinmiten tässä maassa mahdollista tehdä jotain. Ja jos se ei onnistu tässä maassa, niin maisemaakin voi vaihtaa.

  Liian onneton ei kannata töissä olla, eikä missään nimessä pariutua sellaisen henkilön kanssa, jonka kanssa on jo alusta saakka hankalaa/turhauttavaa.

  Tiedän kokemuksesta noista molemmista aspekteista vähän turhankin paljon.

  Elämä todellakin on lyhyt ja aika sen takia erittäin kallista. Pitäisi miettiä oikeasti tarkoin kenelle sitä on valmis antamaan ja mihin käyttämään.
  VastaaPoista
 2. Hui!
  Tuo siun kirjoitus liippaa hyvin lähelle fiiliksiin mitä ittellä oli, puolitoista vuotta sitten!

  Mä olin suhteessa, en aivan onneton, mutta kovasti välillä kävin mielessä taistelua, jatkaakko vaiko eikö. Olin laiska ja mukavuuden haluinen, ja eroon en vain silloin löytänyt energiaa, tai itsevarmuutta.

  Lähdin pitkälle matkalle, yksin, aasiaan.
  Koin kaikilla aisteillani niin valtavasti uusia asioita, ja opin itsestäni tukun uusia puolia.

  Yksin reissatessani tajusin juurikin kuten sanoit, ne asiat mitä en halua. Sitä ajan haaskausta, kun en tee asioita mistä nautin, vaan niitä mitä olen tottunut toistamaan. Tuo reissu sai minussa aikaan muutoksen alun. Loppuenlopuksi oma suhteeni loppui, kun toinen osapuoli koki minun muuttuneen liiaksi.
  Yksin matkustaessani löysin uudelleen pari vuotta kadoksissa olleen itsevarman itsenäisen itseni.

  Otin lopputilin työstä mikä oli ahdistanut minua jo parisen vuotta. Suhteen loputtua muutin uuteenvanhaan kaupunkiin. Olin tyhjän päällä, mutten yksin. Sain järkyttävän paljon positiivista palautetta rohkeudestani tehdä muutoksia elämääni. Uskomattoman moni ihmisistä, ystävistä, kavereista ja kolleegoista, haavelivat samanlaisesta irtiotosta. Harvempi sellaista oli tehnyt, tai uskoi oikeasti tekevänsä.

  Surullista kuinka ihmiset jumahtavat, ja rypevät omassa onnettomassa olossaan. Jokaisella on vastuu omasta onnestaan, ja onnettomuudestaan.

  Reissun, eron ja muuton jälkeen olin rikki. Mutta niinä hetken kestäneinä pimeinä ja synkkinä aikoina siltikin tunsin suurta luottamusta siihen että elämä kantaa, ja kaiken muuttuvan parhain päin.

  Mä todellakin toivon että löydät ratkaisun ja rauhan tuon pohdintasi kanssa.

  Avaa siipes kiltti, kyl ne kantaa! Päätit sitten joko erota, tai jatkaa, vaihtaa duunipaikkaasi tai ihan mitä vain! :)

  VastaaPoista
 3. "Surullista kuinka ihmiset jumahtavat, ja rypevät omassa onnettomassa olossaan. "

  Komppaan MJ:tä. Toi jumahtaminen on niin helppoa ja tosi monet ihmiset vaan ruikuttaa, muttei sitten kuitenkaan tee mitään parantaakseen tilannettaan. Työasioiden suhteen huomaan tuon tosi selkeästi nykyisessä uudessa työssäni. Tapaan paljon ihmisiä, joilla on jotenkin ihan hukassa se ajatus, että ihan oikeasti niille oman elämän asioille voi tehdä paljonkin, jos vaan haluaa mutta se vaatii epämukavuusalueelle menoa sieltä haaleasta vedestä lillumasta.

  Itse löysin itselleni erittäin hyvin sopivan työpaikan, kun lopulta tajusin, missä oikeasti olen parhaimmillani ja lopetin itseni vänkeämisen sellaiseen muottiin mihin en luonnostani sopinut, mutta mitä yritin noudattaa ulkoisten odotusten takia. Sitten vaan aloin selvittämään, että miten siihen haluamaani paikkaan pääsee ja menin step-by-step sitä kohti. Nyt on hetkiä, jolloin pitää ihan nipistää itseään välillä, että saanko oikeasti tehdä näin kivaa duunia elääkseni.

  Itsensä kuunteleminen on joskus käsittämättömän vaikeaa, mutta se on ainut keino päästä sinne minne todella haluaa ja tilanteeseen missä oikeasti voi menestyä niillä lahjoilla mitä on saanut.

  Onnittelut MJ irtiotosta ja rohkeista valinnoista!

  Sekä sinulle, että Oliverille teeman kunniaksi oma päivän biisini vuosien takaa:

  http://www.youtube.com/watch?v=jYS4a9VYSh8

  VastaaPoista
 4. Moikka,

  täällä innokas lukija, milloin oi milloin annat taas kulua itsestäsi dear Oliver?

  Kun omat ihmissuhteet mättää, on kiva toivoa ja kuulla että muilla sentään joskus joku juttu onnistuu:)

  VastaaPoista
 5. Jostain avaruuden statosfääreistä löysin tänne. =) Minua on kiinnostanut nähdä Aasiaa... Edes raapaisemalla hieman. Edes tuollaiset pari viikkoa. Mutta ei turistivilinäpaikkoja vaan jotain alkuperäistä. Siksi nyt laitankin talteen hiukan joka kk että kenties vaikka ensi vuonna... =)

  VastaaPoista